Köp biljett

Samhällsentreprenörer utvalda av SEB

11 november 2017

SEB bjuder för tredje året i rad samhällsentreprenörer på inträdet till Social Innovation Summit, i år är det 14 utvalda entreprenörer.

– Vi vill vara med och bygga ett samhälle vi alla vill vara en del av och verka för en bättre värld, att engagera oss för framtida generationer är övergripande för vårt engagemang, säger Maria Pellborn, Corporate Citizenship & Brand Manager hos SEB.

– Vi på SEB har i vårt syfte att vi tror att entreprenörskap och entreprenöriellt tänkande bidrar till en bättre värld. Det är därför vi går till jobbet varje dag. Detta, tillsammans med att vi vill lära oss mer om hur SEB kan stötta socialt entreprenörskap och social innovation, är anledningen till att vi stöttar Social Innovation Summit.

Möt några av de utvalda samhällsentreprenörerna:


Leslie Alfredsson, VD och Grundare av MyEsteeme

MyEsteeme is an award-winning startup in Malmö with its origins firmly rooted in Skåne. We produce toys and educational tools that empower children with an appreciation for diversity and equality and the early foundation for healthy self-esteem. Our products are created in collaboration with preschool teachers and psychologists and are currently being used in preschools in Sweden.

 


Anna Lindh, en av grundarna till Right To Play Sverige

Right To Play Sverige drivs av Anna Lindh och Thomas Breistein. Vi tror att barn och unga lär sig allra bäst genom lek och idrott. I Right To Play Sverige tar vi fasta på det genom att samarbeta med kommuner och idrottsföreningar för att utbilda och ge möjligheter åt ensamkommande och nyanlända flyktingungdomar. Genom att bli aktiva deltagare i idrottsrörelserna lär sig ungdomarna också att bli aktiva deltagare i det svenska samhället, idrotten erbjuder naturliga mötesplatser för effektiv inkludering.

Right To Plays Sveriges program riktar sig mot nyanlända och ensamkommande ungdomar och har som mål att de ska bli aktiva deltagare av och inte enbart mottagare av integration. Programmet går ut på att ungdomarna ska få ny kunskap, nya kontakter och nya erfarenheter, som de lär sig förstå och applicera i sina liv, medan de samtidigt får en möjlighet att ha kul, allt genom idrotten. Utöver idrott och träning får ungdomarna i programmet också diskutera drömmar, mål, självledarskap och kommunikation m.m. De får även en bredare insikt i idrottsrörelsen och dess möjligheter. Genom engagemang i idrottsföreningar och på idrottsevenemang utvecklar ungdomarna sina styrkor och ökar samtidigt kunskapen om det svenska samhället.

 

Lucy Rist, en av grundarna till Girls in sport

Lucy har sin bakgrund inom tvärvetenskaplig forskning och är en av grundare till Girls in Sport, vilket är en nationell stiftelse baserad i Umeå. Stiftelsen arbetar för en mer öppen idrottskultur som skapas av, med och för tjejer och kvinnor, men Girls in Sport använder också idrott som ett verktyg för samhällsförändring i stort.

Girls in Sport försöker förstå samhällsproblem och deras konsekvenser och försöker åstadkomma förändring genom att studera, skapa och diskuterar bästa praxis, nya sfärer och nya samarbeten som stöder tjejer och kvinnor att följa sin egen bana. Vi initierar samarbete med andra pionjärer som arbetar med idrott, social innovation och personlig utveckling som delar såväl våra bekymmer och värderingar. Vi delar verktyg, forskning och praktisk information med idrottsföreningar, offentliga organisationer och företag om idrotten som ett verktyg för både personlig och social utveckling.

 


Galaxia Ima Elias, grundare Toota Pen

Jag är passionerad, äventyrlig och nyfiken socialentreprenör som gillar att skapa möjligheter, vidga normer och göra skillnad i samhället. Att arbeta med socialinnovation har varit ett val, ett nöje och ett ansvar gentemot mina medmänniskor. Mitt fokus är på barns- och kvinnors rättigheter och möjligheter. Inom mitt förlag TootaPen förebygger vi psykisk ohälsa bland unga och dessutom skapar vi möjligheter där barn och unga får chansen att uttrycka sig, utvecklas och påverka sina levnadsvillkor!

 


Sheva Rostam, en av grundarna till Visedu

Sheva Rostam och Herman Eklund är grundare till Visedu AB som utvecklare ett gamifierat läromedel i matematik för mellan- och högstadiet samt privat bruk. Ett forskningsbaserat läromedelskoncept kombinerat med att visualisera matematiken och dess syfte i ett roligt spel hjälper lärare att engagera sina elever, samtidigt som de kan känna sig trygga i kvaliteten på innehållet. Utmaningar som sträcker sig mellan allt från simpla repetitionsövningar till tuff problemlösning säkerställer att varje student kan hitta utmanande problem på deras individuella nivå. Det sammanhang de presenterar matematik genom tillåter dem också att lyfta hållbarhetsfrågor in i klassrummet och starta diskussion kring de utmaningar som vår värld står inför.

 


Balqis Lamis Khattab, Möllans Basement

Balqis, 24 år och är en Samhällsentreprenör. Grundare av Möllans Basement som är en mötesplats för unga vuxna och Moderna Gymnasiet, en entreprenörsskola som öppnar hösten 2018.

Jag jobbar för att våra unga i Sverige ska komma in i arbetsmarknaden snabbare genom att de får lära sig vad deras skyldigheter och rättigheter är i samhället.

 


Amanda Kallin, Studio CD

Amanda Kallin är grafisk designer och kreatör verksam i Göteborg. Hon har flerårig erfarenhet från reklambranschen och senast en examen från Elisava Barcelona School of Design and Engineering där hon studerade grafisk design och blev belönad med guld för bästa studentprojekt 2017 på temat social hållbarhet. Hennes idéer tar ofta avstamp i innovation, reflektion och förändring, såväl personlig som samhällelig.

 

 


Alireza Ahmadi, Grundare Alligration AB

När jag var tre år flydde jag och min familj till Iran från kriget och fattigdomen i Afghanistan. Men i Iran fanns det ingen framtid för mig. Jag kom till Sverige som ensamkommande flyktingbarn när jag var 16 år.

Idag, fyra år senare, är jag entreprenör, föreläsare, debattör, politiker, överlevare, konferencier och VD för min egen verksamhet – Alligration. När jag kom hit för fyra år sedan så träffade jag en studie- och yrkesvägledare och förklarade för henne att jag ville ha hjälp med att utbilda mig till civilingenjör. Hon tittade på mig och så sade hon att jag borde satsa på att jobba i byggbranschen istället, att en utbildning på den nivån låg långt bortom min räckvidd. Sedan dess har jag hunnit vara med och starta Ensamkommandes förbund, jag var en av initiativtagarna till Asylstafetten, jag har suttit med i debattpaneler och jag har träffat många av våra ministrar. Det är viktigt för mig att visa för andra att det går att lyckas trots att någon säger att det inte kommer att gå.

Nu är det dags för mig att skriva nästa kapitel: Alligration, som är min egen verksamhet. Utgångspunkten för detta är mitt eget motto: Jag snackar mindre och gör mer. Alligration handlar om problemlösning – men fokus ligger på att leverera lösningar på möjligheter snarare än lösningar på problem, och att synliggöra förebilder. Den kunskapen som jag har fått som flykting vill jag att andra ska få. Dels så vill jag berätta min berättelse om mina resor, dels vill jag samtidigt se en skillnad i hur vi jobbar med det som vi kallar integration. Jag vill ge människor en möjlighet att börja leva sina drömmar istället för att drömma om ett liv.

 


Monika Martinsson, SDG12   

Monika är förändringsledaren som har bytt från FinTech till GreenTech. Med en digital plattform som guidar användaren mot en mer hållbar konsumtion, vill Deeds skapa ett engagemang hos individen i klimatfrågan. Det är vi konsumenter som kommer vara förändringsledarna som bidrar positivt till klimatfrågan, både genom det vi konsumerar men också genom att vara med och påverka samhällets attityd till klimatfrågan. Om alla gör något, kommer vi tillsammans kunna styra mot de globala målen. Deeds är en mobilapp där vi gör hållbar konsumtion till nåt kul och spännande, med den lär man sig mer om klimatfrågan, man får erbjudanden om hållbara produkter och tjänster och man kan interagera med sina vänner i en av vår tids viktigaste utmaningar.

 

Emir Mujezinovic, en av grundarna till Ett hem att trivas i

Ett hem att trivas i, en stad att trivas i är ett socialt företag som har nyligen grundats av Emir Mujezinovic och Nicole Bustos Borquez.

Vi är en socialt hållbar inredningsbyrå som tror på att välbefinnande hör ihop med platserna vi spenderar tid i. Något som begränsar många till att inreda sitt hem på bästa sätt är oftast brist på ekonomiska resurser men även brist på inspiration. Med Hem hem att trivas i, vill vi inte bara förbättra tillvaron för många utan även bevisa att det går att göra utan stora ekonomiska resurser. Vi anser att alla förtjänar ett hem att trivas i oavsett inkomst, vi är en low cost inredningsbyrå som tar tillvara på möbler och material som normalt slängs. Vi skapar arbetsgrupper utav personer som normalt sätt inte träffas, arbetslösa ungdomar från olika stadsdelar tex Rosengård/Limhamn och även nyanlända invandrare som har färdigheter inom hantverk. Genom utbyte av färdigheter stärker vi bägge gruppernas självkänsla, ungdomarna kommer att lära de svenska och de nyanlända kommer lära ungdomarna nya färdigheter inom hantverk. Dessutom kommer samtliga känna delaktighet i att bidra till ett bättre samhälle.

 

Bia Holm, DigiLek

We are starting Sweden’s only prosumer agency for digital makerkids! We unite and amplify the growing movement that help kids to reclaim their virtual world of play. As active producers vs passive consumers. We´re also a partner organization to The Internet Foundation in Sweden (IIS) at their start- & meeting place Goto10. Come join the revolution!


Bakom Social Innovation Summit står Mötesplats Social Innovation, Malmö högskola och Malmö stad. Huvudpartners i år är Tillväxtverket, SEB, Forte och Wihlborgs, i samarbete med Securitas och Manpower

Anmäl dig här
Läs mer om programmet här